:::

週三Rti 中央广播电台Rti 中央广播电台粵講粵威水

  • 按讚加入粵講粵威水粉絲團
粵講粵威水
2010年,中國廣東省廣州市的部分市民發起一系列捍衛粵語的行動。
 
2018年,香港教育局小學中文網頁內的一篇由中大學者宋欣橋教授撰寫的文章中,提到粵語並非「母語」。從此,引起了港人撐粵語之戰。
 
這一件件的新聞事件,當然讓人瞠目結舌,但都比不上,看著近年,港澳愈來愈多學校在校內僅以普通話及英文授課來得震撼。
 
看著港澳的年輕一輩,居然用普通話來背唐詩三百首、黃鶴樓、愛蓮說、習慣說...,討論課業,普通話說得比粵語還流利,是真有危機感了,難怪粵語粵字變成了近年的熱潮。
 
這股潮流在有心人士的深入探討後,的確「粵人」講「粵語」是愈講愈有理的。粵語是有學問、並且淵源流長的一種語言,粵人在堅持說母語的同時,也應該以探究學問的方式,了解其中深意。

节目快讯

播出时间: 2022-05-18
嚟自英文嘅呢啲粵語

中英夾雜,係香港人講嘢嘅一大特色。咁就算唔夾真嘅英文字,其實,喺粵語當中,本嚟就有唔少英式中文嘅粵語。而呢啲粵語同正式英文之間嘅文法同發音都有唔同,偏偏喺以粵語為母語嘅地區,又好普遍都有咁樣嘅講法。好多嘅呢啲粵語,甚至講到好多人可能都唔記得咗係嚟自英文啦! 譬如: 唱錢--貨幣兌換,就係嚟自change。 ...更多

播出时间: 2022-05-11
粵語一字多音 點知咩時候讀咩音?

喺粵語裡面,一字多音係好經常會有嘅情況。 咁多音,到底讀邊個音好?呢個時候,最好嘅依據,就係睇詞例,詞例嗰度,會列舉出咩詞語,要讀咩音,呢個係好好嘅依據。 不過問題係,粵語嘅發展非常百花齊放,各派學者各有認為。有陣時,同一個字,唔同學者都有唔同嘅建議讀音,呢個時候又點揀好? 學者都有咁嘅唔同見解,啫差 ...更多

播出时间: 2022-05-04
粵語、廣東話、廣州話、廣府話、白話、香港話  你又習慣點叫呢?

粵語,俗稱廣東話,咁叫大概大家都明,所指就係喺香港地區聽慣聽熟嘅呢種語言。 雖然而家普遍咁樣叫,不過都有人講,叫粵語同廣東話都唔算好啱,應該叫「廣州話」,因為呢種話係以廣州音為代表音。而且喺廣東地區,除咗呢種廣州話,仲有客家話、潮汕話、順德話、新會話...,甚至隔條村都有唔同嘅口音,將廣州話叫成為廣東或者粵地區嘅 ...更多

播出时间: 2022-04-27
粵語人識聽識講唔識教?!學粵拼粵字點都係第一步

到台灣生活,梗係要學台語。雖然好多人都話,粵語同台語有好多相類似嘅地方,好多講法好似。但係呢啲嘅相似、融入,都係喺稍稍識咗台語之後先會有嘅體會。一開始,尤其如果從來冇接觸過台語嘅粵語人,一聽台語,根本係完全聽唔明。 而家移居來台嘅港人好多,為咗識朋友兼融入在地生活,各地都有一啲熱心人士自發舉辦形形式式嘅語言交換計 ...更多

播出时间: 2022-04-20
台粵語言交換計劃 識朋友學母語融入在地生活

一班從香港移居到台灣宜蘭嘅香港人,喺2020年,成立咗一個「宜蘭縣太平山下台港交流協會」,志在促進台港嘅文化交流,協助在台港人儘快融入台灣社會。 宜蘭係一個好山好水又好在地嘅一個地方,生活中講台語嘅機會比較多,想儘快融入,當然識台語就好重要。所以,「宜蘭縣太平山下台港交流協會」就辦咗呢個「台粵語言交換計劃」,一方 ...更多

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 15
上一頁下一頁

相关留言